Realizarea unui perete despartitor din gips-carton (rigips)

Pentru a realiza un perete despartitor din gips-carton,vom proceda la insurubarea placilor pe o structura de lemn tratat (stinghii cu sectiunea de 40×40 mm) sau ,mai frecvent, pe profile metalice concepute in acest scop.Pentru realizarea montajului fixati cadrul, suportii verticali si cadrul usii.Taiati placile la inaltimea plafonului minus 1 cm, apoi prindeti-le in suruburi de o parte a scheletului.Inainte de a inchide peretele si a insuruba placile din cealalta parte, treceti cablurile electrice (izolate in tuburi de plastic), montati prizele, intrerupatoarele si eventualele materiale izolatoare(placi de vata minerala).Dupa ce ati fixat pacile intre ele, realizati finisajele si montati plintele si cornisele.

Montarea peretilor despartitori pe schelet metalic in 4 secvente de lucru :

1. Delimitati amplasarea peretelui.Trasati pozitia peretelui pe podea,plafon si peretele de pornire.Fixati profilele, insurubandu-le la fiecare 40 sau 50 cm sau lipindu-le cu adeziv pe baza de neopren.

2. Instalati scheletul metalic.Plasati teaverse verticale la fiecare 60 cm (placile au latimea de 1,2m),insurubandu-le in sinele de jos si sus.Verificati-le verticalitatea cu o nivela cu bula de aer sau cu un fir cu plumb.

3. Fixati prima fata.Prindeti prima placa de scheletul metalic, ridicati-o pentru a atinge plafonul si insurubati-o.Alaturati-i placile urmatoare pentru a forma prima fata a peretelui.

4. Inchideti peretele.Plasati a doua fata de cealalta parte,incepand cu o jumatate de placa,pentru a alterna imbinarile verticale.Nu uitati sa treceti cablurile electrice si sa introduceti materialele izolatoare inainte de a inchide a doua fata.

Gaurirea betonului

Operatiune des întalnita pe santierele de constructii este gaurirea betonului sau a altor materiale de constructie (caramida, BCA, marmura, etc.). Scopul gaurilor este divers: introducerea unor ancore sau dibluri, traversarea peretilor sau a planseelor pentru introducerea tevilor de gaze, de instalatii sanitare sau de încalzire a tevilor de scurgere, a cablurilor electrice de la instalatiile electrice sau de automatizare, a tubulaturii de ventilatie, efectuarea gaurilor de doza, etc.

Gaurirea prin percutie cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare

Este o tehnologie cunoscuta, des întalnita pe santiere, ale carei principale avantaje sunt:

  • pretul accesibil al masinilor si accesoriilor;
  • nu necesita nici un fel de pregatiri speciale ale zonei de lucru sau a personalului;
  • se pot executa gauri în beton în domeniu de lucru uzual si anume 5 mm – 150 mm;
  • cu aceleasi masini se pot executa si alte operatiuni (gaurirea fara percutie a otelului sau lemnului, spargerea betonului cu dalta).

Cu toate acestea, gaurirea cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare are limite: nu se pot efectua gauri de diametru de peste 150 mm, iar gaurirea în beton armat este aproape imposibila.

Gaurirea fara percutie cu ajutorul masinilor cu carota diamantata

Aceasta este o tehnologie mult mai scumpa având ca principal avantaj posibilitatea efectuarii gaurilor în beton armat si a gaurilor de diametru foarte mare (150 – 600 mm). Fiind o tehnologie speciala, relativ putin cunoscuta si având cerinte deosebite de exploatare, ne vom ocupa de ea într-unul din numerele viitoare.

Vom încerca sa va prezentam pe larg toate aspectele legate de gaurirea betonului cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare: modul de functionare, cum se aleg, cum se exploateaza si cum se intretin acestea.

Este foarte important de retinut ca pentru a obtine performante maxime de lucru si durata de viata cât mai lunga a masinilor (ciocanele rotopercutoare) si a sculelor (burghie, carote, freze) trebuiesc îndeplinite urmatoarele cerinte:

  1. Alegerea corecta a ciocanului rotopercutor în functie de lucrarile ce urmeaza a fi efectuate;
  2. Alegerea corecta a uneltelor (burghie, carote, freze, spituri, dalti);
  3. Exploatarea corecta a ansamblului masina – unealta;
  4. Intretinerea corecta a ansamblului masina – unealta;

 

Sfaturi generale la gaurire

1. Alegeti cel mai adecvat burghiu pentru aplicatie, tinand cont de materialul ce trebuie prelucrat, de capabilitatea masinii si a fluidului de racire utilizat.

2. Elasticitatea dintre piesa de prelucrat si axul masinii unelte poate cauza distrugerea burghiului si a piesei sau masinii unelte – asigurati-va ca aveti in permanenta maximum de stabilitate.

3. Prinderea sculei este un aspect important al operatiei de gaurire, si nu trebuie sa i se permita burghiului sa patineze sau sa se roteasca in port-scula.

4. Utilizarea unui fluid de racire si lubrifiere adecvat este obligatorie functie de particularitatile operatiei de gaurire. Cand folositi fluide de racire si ungere, asigurati un debit suficient in special pe varful burghiului.

5. Evacuarea aschiilor la gaurire este esentiala pentru o gaurire corecta. Nu permiteti ca aschiile sa stationeze pe canalele de evacuare.

6. Cand reascutiti un burghiu, asigurati-va ca geometria varfului s-a realizat corect si ca orice urma de uzura a fost indepartata.

Timpul de lucru cu o scula electrica

Mulţi utilizatori de scule electrice supraevaluează timpul în care lucrează efectiv cu o sculă electrică. Timp efectiv de lucru este considerat a fi numai timpul cât aceasta este pornită şi se lucrează efectiv cu ea. În medie acest timp este între 10 şi 30 minute zilnic, iar în cazul câtorva aplicaţii extreme, de maximum 3 ore/zi.

Tip sculă electrică

Utilizare normală

Utilizare mai intensivă

Utilizare extremă

Polizor unghiular mic

30 min

1 h 30 min

3 h

Polizor unghiular mare

30 min

1 h

2 h

Ciocan rotopercutor mic

15 min

30 min

Ciocan rotopercutor mare

15 min

30 min

1 h

Ciocan demolator

15 min

30 min

1 h 30 min

Maşină de găurit cu percuţie

9 min

Şlefuitor cu vibraţii

30 min

1 h

Şlefuitor cu excentric

30 min

1 h

Ferăstrău vertical

9 min

30 min

Ferăstrău circular

15 min

30 min

Ferăstrău sabie

15 min

30 min